woensdag 7 oktober 2015

Eethypes met een korreltje zout (maar ook weer niet te veel he).

uit Smaaktoerboekje 2015

Diëten. Van lijnen wordt je dik. Dat er zoveel verschillende diëten zijn zegt eigenlijk genoeg: ze werken allemaal eventjes, niet langdurig.  Wat er werkt is dat je tijdelijk gemotiveerd bent als je aan een dieet begint. Je let op je eten, beweegt meer en valt wat af. Maar hoe lang hou je het vol? Zodra je motivatie minder wordt vliegen de kilo’s er weer aan. En wat nog erger is, je lichaam is tijdens het lijnen in de spaarstand gaan stand. Alles wat nog wel binnenkomt wordt beter benut. Daardoor worden de meeste lijners juist zwaarder in de loop van het lijnen.  Het enig dat echt telt is je motivatie. En die moet langdurig zijn. Lijnen is een psychische kwestie.

Paleo: nog een hype. We worden ongezond, welvaartsziekten als diabetes, obesitas, hart-en vaatziekten, komen er  omdat we genetisch nog veel op de oermens lijken, maar nu een heel ander voedingspatroon hebben. De oermens joeg en verzamelde. Hij at vlees, vruchten, vissen, en eetbare wortelen en planten. Nu eten we veredelde granen als hoofdvoedsel. Dat zijn vooral te veel koolhydraten (zeg maar suikers en meelproducten). Dus moeten we eigenlijk  weer een menu van de oermens gaan eten. Waar? Misschien dat het feit dat we niet meer halve dagen moeten jagen een grotere rol speelt….

Dan was daar ineens de broodbuik. Van brood krijg je een dikke buik betoogde een boekenschrijver. De makkelijk verteerbare tarwe is een dikmaker. En bevat de bijna gedemoniseerde gluten. Die zorgen voor allergische reacties en ontstekingen in het spijsverteringskanaal. Steeds meer mensen menen een positief effect te merken als ze minder gluten eten. Wetenschappelijk is er nauwelijks bewijs, alleen bij de ziekte coeliakie, en zijn er vermoedens dat het niet gluten maar bepaalde koolhydraten in tarwe zijn die de allergie of overgevoeligheid veroorzaken.


Niet vet maar suiker is trouwens met stip de echte killer momenteel. Vet is verdrongen van de eerste plaats of de foute lijst. Gif is het, en het zit overal in. In een fles gewone cola zitten meer dan 20 klontjes suiker. Drink je die helemaal leeg op een dag dan krijg je een groot deel van je benodigde energie binnen. Zonder minder honger te hebben. In die onzichtbare en voedingsstofloze suikers  schuilt het grote gevaar van te veel calorieën innemen.

O ja dan heb je ook nog superfoods. Alles wat een beetje vitaminen, vezels, of anti-oxydanten bevat wordt momenteel tot superfood gepromoveerd. En extra duur verkocht natuurlijk. Het is markt en geen kennis. Dat gaat zo ver dat we smerige tarweprut gaan kopen voor veel geld. Superfoods bestaan niet, is mijn mening, er is maar een superfoodadvies en dat is zorgen voor gevarieerd eten. Groente, fruit, noten, vis, stukje vlees. Als je daar een mix van eet gedurende de week dan krijg je alles binnen. Uitzonderingen daargelaten;  mogelijkis er bij sommige mensen sprake van een bepaalde afwijking. Dan kan het goed zijn om bepaalde extra voedingstoffen te nemen. Net als bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap.

Ach ik kan nog wel doorgaan.. maar een zeer deskundige Hoogleraar Voeding en Gezondheid verklaarde onlangs: we weten eigenlijk nog niks over gezonde voeding. Het is zo’n complex onderwerp dat we nauwelijks iets met zekerheid kunnen zeggen.  Waarschijnlijk is elk lichaam uniek en reageert elk persoon, of elk spijsverteringsstelsel dus anders.
Variatie, met mate en  bewegen is het motto , maar ja dat verkoopt natuurlijk niet zo goed…



Geen opmerkingen:

Een reactie posten