In de Week van de Smaak, op
29 september, kun je al toerend een tas
producten met bijbehorende recepten uit Leudal
verzamelen. Kijk hoe op de kaasboerderij Wijers allerlei lekkere
zuivelproducten worden gemaakt. Bezoek de expositie over voedsel in het
Bezoekerscentrum Leudal, en vervolg je weg naar de vleesveehouderij Heijerhof
in Baexem. Bezoek de zorgboerderij Groencentrum Genegenterhof in Grathem en de
watermolen in Neer. Laat je op de schooltuin door kinderen vertellen over het
telen van groente. Op al die plekken zijn er proeverijen, demonstraties en
activiteiten. Je steekt niet alleen heel wat op maar ook wat in je tas. Verse
producten van Leudalse bodem namelijk. En een stapeltje recepten om een
maaltijd te toveren met die producten. Want wat is er mooier dan verse
producten uit je eigen omgeving, rechtstreeks van de boer op je bordje.
Allereerst moet ik even mijn
excuses maken aan Basisschool de Kwir uit Neer. Die ontbrak namelijk in het
lijstje schooltuinen van twee weken geleden. Geheel ten onrechte, want het is
een enthousiaste deelnemer aan schooltuinen en ze doen ook mee aan de Smaaktoer Leudal.
De Week van Smaak is een
initiatief van koks, streekproducenten, Slowfood en organisaties die smaak, ambacht,
lokale producten en duurzaamheid promoten.
Het doel van de Week van de
Smaak is om een breed publiek te laten ervaren wat écht eten is en een concreet
handelingsperspectief te bieden. De landelijke organisatie bedenkt en
realiseert inspirerende activiteiten die hun hoogtepunt beleven in de Week van
de Smaak. Speciaal thema is dit jaar ambachtelijke worst en daarom is er ook
een wedstrijd voor worstmakers. De winnaar van deze landelijke wedstrijd is de
Held van de Smaak voor een jaar. Speciale aandacht krijgt de Hoofdstad van de Smaak, dit jaar Venlo. De
deelnemende gemeenten, die ook achter de Floriade stonden, hebben dit
aangegrepen om de hele regio Noord-Limburg in de smaakkijker te zetten. Een
mooie voortzetting van het Huis van de Smaak dat op de Floriade een van de meest populaire paviljoens was.
Onder de naam Regio van de Smaak ondersteunen zij een serie smaakactiviteiten.
Zoals het pop-up diner met regionale producten op toepasselijke locaties bij
boeren of tuinders bijvoorbeeld. Maar ook een vlaaienbakwedstrijd,
kinderactiviteiten en de smaakmarkt Beesel. Alle activiteiten zijn te vinden op de website
www.regiovandesmaak.nl Daar zijn ook smaakmakers uit de regio te vinden met informatie over streekproducten.
En Leudal dan? Ondernemers of
organisaties uit Leudal kunnen ook meeliften op deze activiteiten, omdat Leudal
momenteel aansluiting heeft gezocht bij de gezamenlijke promotie van Noord-Limburg. Heb je een smaakactiviteit in
Leudal, meldt het aan bij Regio van de Smaak en je komt in de agenda. Ook als
bedrijf kun je een profiel aanleveren.
De informatie is te vinden op de website.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten