woensdag 7 oktober 2015

Voedselverspilling tegengaan: niet om de aarde te redden maar wel tips om geld te besparen.

uit Smaaktoerboekje 2015


Voedselverspilling is veel in de aandacht.  Logisch wel. Wie is er nou niet tegen verspilling…  Maar pas op. Economisch gezien is verspilling niet per se zo slecht.  Het geld heeft gerold, de boer en de winkelier hebben hun spulletjes verkocht, de vuilnisman haalt de restjes op.  Economische groei volgens de huidige onduurzame variant, kortom.  Ecologisch is het een ander verhaal. Het is niet zo efficiënt. Er gaat nodeloos energie verloren en broeikasgas de lucht in.  Dus moeten we zeker inzetten tegen verspilling.  Niet dat we daar de honger in de wereld  mee verminderen.  Echt niet. Daarvoor moet de hele wereldpolitiek veranderen, maar dat gaan we niet oplossen in het smaaktoerboekje.
Doe het gewoon voor je eigen portemonnee, want afval is weggegooid geld.
Bij het cateringbedrijf van Ria Joosten hebben ze een mooi systeem.  Alle recepten zitten in de computer en die draait als de bestellingen binnen zijn alle ingrediënten uit . Vervolgens wordt dus precies besteld wat er nodig is.  Slim.  Geen voorraden, nauwelijks  afval. Maar ja hoe doe je dat als consument.  Het zal er best ergens zijn;  een app met recepten en het bijbehorende boodschappenlijstje. Maar de meesten gaan met een vaag idee inkopen, als het mee zit met een boodschappenlijst. Eenmaal in de supermarkt start de verleiding en kom je thuis met meer dan je gewild had.  Het is onvermijdelijk dat er wat over blijft. Maar er zijn wel wat manieren om dat te verminderen daarom wat tips:

  • Eet wat voor je gaat inkopen.  Met een lege maag koop je meer dan met een volle.
  • Maak een boodschappenlijstje. En hou je eraan. Laat je niet  verleiden door de aanbieding. Die is er alleen maar om je naar andere producten te lokken.
  • Eet veel soep. Veel restjes kunnen altijd nog in de soep.
  • Kijk niet teveel naar de houdbaarheidsdatum, maar ga op je eigen beoordeling af. Yoghurt blijft weken langer goed dan op de verpakking staat.
  • Neem kippen. (Een varken zou ook mooi zijn maar dat is niet haalbaar met de huidige regels en je moet al wat ruimte hebben.) Maar als je plek hebt voor een paar vrouwtjeskippen,  dan krijg je eieren voor  je afval. 
  • Een voedseldroger is ook handig. Ik maak liever geen reclame maar het apparaat maakt van je overschot aan tomaten, uien, knoflook, appels, pepers, paprika’s e.d.  gezonde snacks.   Maak plakjes van je product en het apparaat doet de rest. Je kunt ook kruiden drogen.
  • Er zijn inmiddels ook diverse aan huis geleverde voedselpakketten.  Die leveren je een aantal  producten die samen je maaltijden voor een aantal dagen bepalen. Hoef je niet te gaan shoppen,  dat spaart ook broeikas trouwens.  Als het je ligt, dat een ander bepaalt wat je eet, is het misschien iets voor jou.


 Onze spaarvarkens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten