vrijdag 1 maart 2013

Wildvleesch WorstWorkshop

Deze column is verschenen op  www.foodstyl.es met een serie foto's.

Is er een dankbaarder product dan worst? Worst is er in alle vormen, maten en smaken. Vers of gerijpt. En er kan alles in, varkensvlees, rund, lam, wild zwijn of gevogelte en ja, waarom niet, groente en kaas.  Zoveel mogelijkheden dat je een oneindig aantal soorten worst kan bedenken.  Vreemd genoeg is de worst weinig te vinden op de menukaart van restaurants. Het heeft toch een goedkoop imago. Als toepassing van restvlees. Daar is natuurlijk niets mis mee. Alles gebruiken, -nose to tail-  is een actueel thema.  Maar je kunt ook geweldige culinaire worsten maken lijkt mij.

 

Worst is overigens bezig aan een come-back.  Het zelfworsten is mogelijk met een kleine investering in een gehaktmolen, een stopbus, darmen en natuurlijk kennis.   Heijerhof, een biologische vleesveehouderij, organiseerde daarom een worstworkshop met de ervaren worstkunstenaar Paul aka Wildvleesch.  Deze Rotterdammer zingt, bidt, lacht, werkt, huilt en bewondert worst. En zijn enthousiasme daarvoor draagt hij gaarne uit op markten, workshops en via Twitter.
Wat gaat erin de worst? Een dosis voorkennis met betrekking tot de geschiedenis van worst, de grote strategische lijnen van het worstmaken, een rondje langs de ingrediënten . Het verschil tussen verse worst en droogworst.  Het verschil tussen snaren (schaap) en darmen (varken of rund).  En natuurlijk hygiëne.

Dan gaan we aan de slag. Varkensvlees; rugspek, kinnebak en schoudervlees wordt in grove stukken gesneden. Lamsnekken en schouders idem.  De kruidenmixen worden samengesteld afhankelijk van het recept, waarbij benadrukt wordt dat je vrij bent te experimenteren.  Worst is een wereldwijd concept dus zijn alle denkbare smaken mogelijk.  Met zijn tweeën krijgen we een worstmolentje, voor het draaien van het gehakt. Dan wordt het beslag gemaakt. Het gehakt met de kruiden dient goed gekneed te worden. Daarbij komen eiwitten vrij die zorgen voor een bindend effect en een samenhangende worst.  Er wordt 5 soorten beslaggemaakt, voor verse worsten en voor droogworsten.  De worst komt dichterbij: de stopbussen worden gevuld met het worstbeslag. De snaren of darmen moeten gespoeld worden met water. Het ontwarren van de hanken (90 meter) darm is een teamworktraining pur sang (foto?). De darmen worden op de vulpijp gestroopt en door een cilinder aan te draaien kruipt het beslag in de darm. Na een paar meter lukt het de meesten wel om een mooi uniforme worst te draaien. Paul toont ons nog de techniek om saucijzen te maken door de worsten in te snoeren en te draaien.  De finale komt eraan. De verse worsten worden gebraden, er komen verse broden uit de takkenbosoven van Heijerhof, een glas rode wijn wordt geschonken. De worsten zijn heerlijk, hoe kan het anders. De Franse worst met kruidnagel en cognac, de Appleknockers Flophouse  (salie, rozemarijn en tijm)en de Lamsworst nr 1 (knoflook, munt, peper).

Iedereen gaat naar huis met een kilo worsten en wordt over drie weken nog eens verrast met de gerijpte worsten van Wildvleesch (de chorizo, de venkelworst).   Interesse:  www.heijerhof.nl  of elders in het land www.wildvleesch.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten